Wednesday 23 August 2023

A blog Credoja, Ars poeticaja

Ennek a blognak az a célja hogy objektíven bemutassa az egyes pénzügyi eszközosztályokat, befektetési és megtakarítási lehetőségeket annak mentén hogy az ügyfeleknek az mennyire éri meg, mit kapnak a pénzükért cserébe, mivel járnak jól igazán.

A témák között egyaránt szerepelnek a banki, tőkepiaci, biztosítói és minden olyan társaság által kínált szolgáltatások amelyek a civil magánügyfelek számára elérhetőek.

A befektetési eszközosztályokat célszerű az alapján kategóriákba sorolni hogy vannak reáliák tehát fizikailag megfogható és dematerializált azaz fizikailag nem kézzel fogható eszközök.

A reáliák csoportjába tartoznak az ingatlanok beleértve a lakásokat, házakat, földterületeket, bányákat, felhasználási céljuk szerint lakás és ipari célú ingatlanokat. Ezek jellemzője hogy kevésbé likvidek, tehát nehezebben pénzzé tehetők, hosszabb időbe telik eladni azokat.

A dematerializált eszközök jellemzően pénz és tőkepiaci instrumentumok (jelentésük szerint eszközök), ezek közé a különböző devizákban denominált elektronikus számlapénz mellett az állam és vállalati kötvényeket soroljuk. Emellett a tőzsdei részvények is ebbe a kategóriába tartoznak, amelyek hasonlóan likvidek mint a devizák és a kötvények amelyeket hitelpapíroknak is nevezhetünk. A kötvények és a részvények értékpapírok azaz tőkepiaci eszközök, ezekbe gyakran hosszabb távra fektetnek be a gazdasági szereplők, míg a devizák azok pénzpiaci eszközök amelyekbe akár néhány órás időtartamra is szoktak befektetni.

A blog célja a független pénzügyi tanácsadás amely úgy képviseli és érvényesíti leginkább az ügyfél érdekét ha nem mindenáron a termékértékesítésről szól hanem inkább célok eléréséről, hiszen olyan kérdésekre kell tudni a választ amellyel igazán jelentős lépéseket lehet előrejutni. 

Olyan kérdésekre kell választ adni mint amilyen a lakások hasznosítása, a befektetések kezelése és a nyugdíj témaköre. 

No comments:

Post a Comment