Wednesday 19 July 2023

A Nyugdíjbiztosítás margójára

A nyugdíjbiztosítás valódi szerepe az emberek 65 éven felüliek számára a jövedelem kiegészítés, megélhetés biztosítása lenne passzív jövedelem formájában.

A nyugdíjbiztosítás a rendszeres havi rendszerességgel történő megtakarításra épül amelynek egy részét befektetési alapokba fektet a biztosító míg a maradékból kockázati biztosítási tartalékot képez.

A biztosítók és független közvetítők, alkuszok tőkefelépítési programoknak nevezik ezeket a termékeket, amelyek valójában unit-linked tehát befektetéssel kombinált életbiztosítások. Ezeknek a cégeknek közös jellemzője hogy rendkívül kihangsúlyozzák az évi 20% max 130eFT szja jóváírási lehetőséget a termék kapcsán.

Fontos tudni hogy ezek rendkívül hosszú, 25-40 éves életbiztosítási nyugdíjprogramok és tartalmaznak kockázati életbiztosítást! Ez utóbbi az amely miatt a költségek kifejezetten magasak, emellett elsősorban ügynökök kötik, hiszen a többség magától nem kezdeményezné hogy ilyen szerződést indítson.

Tudni kell hogy az első néhány év befizetése az költség és ebből kell kifizetni az ügynököt és a kezdeti kockázati költségeket is, a TKM, azaz teljes költség mutató elég magas tehát, amely mellett eltörpül az szja jóváírás.

Bence Balázs befektetési és tőkepiaci szakértő egyi videója is rávilágít arra h nem éri meg a nyugdíjbiztosítás, hiszen költségszerkezetét tekintve valójában egy unit-linked életbiztosítás amely magas kockázati költségeket is tartalmaz. 

Reálisan megközelítve egy befektetés legyen hozamra hangolva, teljesen felesleges az hogy kockázati életbiztosítást is tartalmazzon, az egyik legfontosabb hosszú távon a magas hozam elérése céljából mindenképp a költség. A másik ami meghatározó az a befektetési stratégia.

Tehát arra biztatok mindenkit hogy senki se számítson arra hogy egy biztosító v alkusz v bármely tanácsadó megoldja majd a nyugdíjproblémáit, ezek valójában termékértékesítésre törekszenek, a valódi pénzügyi és befektetési tanácsadás azonban nem szólhat a termékértékesítésről, hanem az ügyfél valódi érdekét tartja szem előtt. 

Fontos úgy megközelíteni az egészet hogy mit kapunk a pénzünkért cserébe egy unit-linked v nyugdíjbiztosítással, hát a magas költségek miatt egy rugalmatlan és méregdrága terméket amelyből valójában semmi hasznunk nem származik.

Minden pénzügyi termék esetén fel kell tennünk a kérdést hogy ez megéri-e nekünk és mit kapunk a pénzünkért cserébe, és ha ügynökön keresztül történik az értékesítés akkor mért éri meg neki hogy eladja számunkra? 

Ha nem származik néhány éven belül anyagi előnyünk egy befektetésből akkor az nem éri meg, hiszen nem növeli a rendelkezésre álló jövedelmünket és nem javítja életszínvonalunkat, pénzügyi mozgásterünket. 

Ami tény hogy unit-linked életbiztosítással és nyugdíjbiztosítással egészen biztosan nem lehet vagyont építeni.

No comments:

Post a Comment